Kruszarki
Kruszarki są sprzętem, który w XXI-wiecznym przemyśle jest nie do zastąpienia. Wykorzystuje się je między innymi do rozdrabniania:
- materiałów kopalnianych,
- gruzu budowlanego lub skał mineralnych, w celu uzyskania pożądanych w budownictwie kruszyw,
- takich jak żwir, piasek itp.,
- zbóż w procesie produkcji płatków oraz różnego rodzaju kasz,
- nasion roślin oleistych, niezbędnych do produkcji wysokiej jakości oleju spożywczego,
- różnorodnych surowców poddawanych recyklingowi.
Kruszarki różnią się parametrami, które decydują o ich możliwych zastosowaniach. Wybierając maszynę tego typu należy więc mieć na uwadze jej przyszłe zastosowanie i sprawdzić specyfikację urządzenia udostępnioną przez producenta. Warto zweryfikować, czy dana kruszarka poradzi sobie z rozdrobnieniem mokrego materiału, czy nadaje się wyłącznie do pracy z suchymi surowcami. Równie ważne jest sprawdzenie limitów urządzenia, dotyczących rozmiaru przerabianych cząstek, a także intensywności ich rozdrabniania oraz możliwych stopni redukcji.
Podział kruszarek przemysłowych
Podczas wyboru kruszarki przemysłowej można kierować się klasyfikacją tych urządzeń ze względu na ich budowę. Wyróżnia się kruszarki:
- szczękowe, obsługujące materiał suchy o dowolnych parametrach ścieralności i twardości;
- stożkowe, specjalizujące się w rozdrabnianiu surowców ścieralnych oraz o dużym poziomie twardości;
- udarowe poziome lub pionowe, stosowane przy materiałach o niewielkim poziomie ścieralności, np. w recyklingu;
- walcowe, popularne w przemyśle spożywczym ze względu na skuteczne kruszenie drobnego materiału.
W przypadku pojawienia się jakichkolwiek pytań zachęcamy do kontaktu z przedstawicielem naszej firmy, który chętnie na nie odpowie oraz pomoże w wyborze odpowiedniego sprzętu.