Telefon Trzcianka: +48 723 687 745

Telefon Ząbrowo: +48 943 524 886

Kruszarki

Kruszarki są sprzętem, który w XXI-wiecznym przemyśle jest nie do zastąpienia. Wykorzystuje się je między innymi do rozdrabniania:

  • materiałów kopalnianych,
  • gruzu budowlanego lub skał mineralnych, w celu uzyskania pożądanych w budownictwie kruszyw,
  • takich jak żwir, piasek itp.,
  • zbóż w procesie produkcji płatków oraz różnego rodzaju kasz,
  • nasion roślin oleistych, niezbędnych do produkcji wysokiej jakości oleju spożywczego,
  • różnorodnych surowców poddawanych recyklingowi.

Kruszarki różnią się parametrami, które decydują o ich możliwych zastosowaniach. Wybierając maszynę tego typu należy więc mieć na uwadze jej przyszłe zastosowanie i sprawdzić specyfikację urządzenia udostępnioną przez producenta. Warto zweryfikować, czy dana kruszarka poradzi sobie z rozdrobnieniem mokrego materiału, czy nadaje się wyłącznie do pracy z suchymi surowcami. Równie ważne jest sprawdzenie limitów urządzenia, dotyczących rozmiaru przerabianych cząstek, a także intensywności ich rozdrabniania oraz możliwych stopni redukcji.

 

Podział kruszarek przemysłowych

Podczas wyboru kruszarki przemysłowej można kierować się klasyfikacją tych urządzeń ze względu na ich budowę. Wyróżnia się kruszarki:

  • szczękowe, obsługujące materiał suchy o dowolnych parametrach ścieralności i twardości;
  • stożkowe, specjalizujące się w rozdrabnianiu surowców ścieralnych oraz o dużym poziomie twardości;
  • udarowe poziome lub pionowe, stosowane przy materiałach o niewielkim poziomie ścieralności, np. w recyklingu;
  • walcowe, popularne w przemyśle spożywczym ze względu na skuteczne kruszenie drobnego materiału.

W przypadku pojawienia się jakichkolwiek pytań zachęcamy do kontaktu z przedstawicielem naszej firmy, który chętnie na nie odpowie oraz pomoże w wyborze odpowiedniego sprzętu.